vzwamon

Bijzondere Jeugdzorg

Over ons

VONK biedt kortdurende en intensieve begeleiding aan gezinnen waar de veiligheid van de kinderen in het gedrang komt. Samen met het gezin en hun netwerk denken we na over de aanwezige zorgen en komen we tot oplossingen op maat van het gezin.

“Wij zijn een vonk die het vuur in gang steekt maar zonder brandstof zijn wij niets. We hebben de mensen en hun netwerk nodig om het vuur brandende te houden, zodat wij op een dag overbodig worden…”

 

VONK staat voor: Veiligheid – Openheid – Netwerk – Kind centraal

Veiligheid van de kinderen staat bij VONK voorop. Situaties van onveiligheid worden geanalyseerd en met de nodige afspraken met het netwerk in de toekomst vermeden. Iedereen weet wat te doen op het moment dat een moeilijke situatie zich aanbiedt.

Openheid is essentieel in onze houding als hulpverlener. We bieden voorspelbaarheid in onze begeleiding door duidelijk te zijn over wat er nodig is om de begeleiding te kunnen afronden. Betrokken hulpverleners en het gezin gaan samen in partnerschap aan de slag.

Zorgen worden besproken en gedeeld met het netwerk. Dit vraagt een open en transparante communicatie, ook als het moeilijk loopt. Moeilijke momenten zien we als een kans om het anders te doen in de toekomst.

Netwerk staat in voor de toekomstige veiligheid van het kind. Zoals een oud Afrikaans gezegde zegt: “It takes a village to raise a child”. Door het doorbreken van de geheimhouding is het netwerk mee op de hoogte van de zorgen en krachten van het gezin. We geloven dat oplossingen die vanuit de cliënt en hun netwerk komen meer gedragen zijn en het best passen bij hun specifieke gezinssituatie. Als hulpverleners zijn we slechts passanten die het proces mee begeleiden, terwijl het netwerk levenslang aanwezig blijft in het leven van het kind. De verbondenheid van een kind met anderen is essentieel voor diens ontwikkeling.

Kind centraal is voor ons cruciaal, het belang en de stem van het kind staan steeds voorop in elke stap en elke beslissing. Ze worden duidelijk en leeftijdsadequaat betrokken in het hele proces.

Verder naar Werkingsgebied

Amon VZW gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door te accepteren en verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoordCookie policy