Equilearning

Gezinsondersteunend werken in de Bijzondere Jeugdbijstand, mens & paard samen in een nieuwe coachingsmethodiek.

De methodiek van Equilearning is een vorm van ervaringsgericht leren. De coaching gaat over de ontwikkeling van mensen en de doelen die ze zich stellen. Door middel van vraagstelling, eenvoudige oefeningen naast het paard en interactie met het paard stimuleren we de jongere en/of zijn ouder(s) om deze doelen helder te krijgen en ze zelf te formuleren.

Door de oefeningen met het paard laten we elk gezinslid zichzelf ontdekken. Ze worden zich bewust van hun eigen gevoelens en gedrag, van hun eigen persoonlijkheid en hun capaciteiten en werkpunten. Ze ervaren de overeenkomsten tussen wat er tijdens de sessies gebeurt en wat in hun leefwereld gebeurt. Ze krijgen besef van vastgegroeide houdingen en gedragspatronen die in het verleden zijn aangeleerd en nodig waren. Gedragspatronen die ze nog steeds in stand houden, maar die niet meer voor een positief resultaat zorgen. Met Equilearning kunnen ze nieuwe patronen oefenen, leren ze beter communiceren met elkaar, vinden ze zelf oplossingen voor hun problemen.

Daarnaast is er het coaching aspect. Hierbij wordt door middel van vraagstelling de cliënt aan het denken gezet. Er worden hier niet enkel oefeningen gegeven, maar de paarden ervaren samen met de cliënt wat hij of zij voelt, denkt, beleeft. Door reacties van de paarden kunnen ook patronen, systemen en diepgewortelde emoties zichtbaar of duidelijker worden. Op deze manier leren we de cliënt reflecteren en gewaarworden, om zo zelf op zoek te gaan naar antwoorden en oplossingen.

Zowel volwassenen als kinderen kunnen beroep doen op Equilearning. Gezinnen met conflictsituaties kunnen door Equilearning terug meer harmonie vinden.

Momenteel beschikken we over twee paarden: Spotlight en Giotta.

Bethanie Denbaes en Hannelore Lefevere, beide Equicoach, samen met Sandrine Renkin, Horse reflected coach van vzw Amon campus ’t Roborstje, nemen dit project in handen.