Binnen vzw Amon beschikken we over 7 studio’s voor kamertraining: 2 studio’s in campus ’t Roborstje en 5 studio’s in campus Kruisem.
Kamertraining is een residentiele begeleidingsvorm voor jongeren vanaf 17 jaar die reeds over enige zelfstandigheid en verantwoordelijkheidszin beschikken. Een traject binnen kamertraining duurt ongeveer 1 jaar.
Kenmerkend voor deze werking is dat de begeleiding dagelijks aanwezig is en de jongere intensief ondersteunt binnen zijn hulpverleningstraject.
Door middel van een fasensysteem wordt de jongere stapsgewijs aangeleerd hoe hij kan omgaan met de verschillende aspecten die komen kijken bij het zelfstandig wonen en de hieraan gekoppelde vrijheden en verantwoordelijkheden.
We streven om zo maximaal mogelijk samen te werken met de jongere, zijn natuurlijk- en professioneel netwerk.
We brengen de hulpvraag van de jongere in kaart wat richting geeft aan het hulpverleningstraject. Hierbij zetten we maximaal in op de aanwezige sterktes en krachten om verandering mogelijk te maken en aan de hulpvraag van de jongere tegemoet te komen.
Naast het individueel traject wordt er sterk ingezet op het leren ‘samenleven’. Door middel van groepsactiviteiten en wekelijkse bewonersvergaderingen krijgen jongeren de mogelijkheid om het ‘samenleven’ binnen kamertraining te bespreken en samen te werken aan een fijne plek om te leren en te leven.
Binnen vzw Amon beschikken we, in samenwerking met Ikaria Ronse, over 4 modules KWE.
KWE richt zich naar jongeren tussen 16 en 25 jaar die door omstandigheden niet meer thuis kunnen wonen. Elke jongere beschikt over een eigen studio binnen de woongemeenschap van Ikaria waar een mix van leeftijden door en met elkaar leven.
Onze coaches begeleiden de jongeren intensief op alle levensdomeinen: school, werk, huishouden, … Daarnaast is er wekelijks een verplicht groepsmoment. Doel hiervan is verbinding te creëren tussen de jongeren en van elkaar te leren.
Het is ons doel dat de jongeren na het traject zelfstandig kunnen wonen met behulp van hun netwerk.
Een KWE traject duurt ongeveer 1.5 jaar.
Binnen vzw Amon beschikken we over 7 modules CBAW in de regio van Zuid-Oost-Vlaanderen.
CBAW is een ambulante begeleidingsvorm voor jongeren vanaf 17 jaar die zelfstandig (willen) wonen, maar geconfronteerd worden met heel wat uitdagingen.
De trajectbegeleider komt minimum 1/week langs op huisbezoek wat aangevuld wordt met telefoongesprekken, mails, sociale media, overlegmomenten, …
Tijdens het traject worden deze uitdagingen binnen de verschillende levensdomeinen als werk, vrije tijd, administratie, financiën, netwerk, … in kaart gebracht. Ook de aanwezige krachten, competenties en talenten worden hierin opgenomen. Bij de zaken waarin de jongere nog ondersteuning kan gebruiken, gaat men binnen het netwerk op zoek naar mensen die de jongere hierbij kunnen helpen. Dit kan een familielid zijn, een vriend, een collega, een leerkracht, … Samen met de jongere creëren we een netwerk waarop deze kan terugvallen en ten volle kan ondersteunen in de weg naar zelfstandigheid.
Een CBAW traject duurt ongeveer 1 jaar.